EM-historia

EM i fotboll, eller UEFA European Football Championship som det heter officiellt, har spelats vart fjärde år sedan starten 1960.

Idén till ett fotbollsmästerskap med bara europeiska länder kläcktes dock långt tidigare. Redan 1927 föreslog Henri Delaunay, ordförande i franska fotbollsförbundet, att man borde anordna en sådan turnering. Delaunay var den förste generalsekreteraren för UEFA och var även med i FIFA. I FIFA var han en av drivkrafterna bakom FIFA World Cup och tyckte även att Europa skulle ha en egen turnering. Delaunay hann dock dö, år 1954, innan han fick se drömmen uppfyllas. Mästerskapets vandringspokal, som det vinnande laget får behålla i fyra år, är uppkallat efter honom.

Till det första mästerskapet 1960 hade endast 17 länder anmält intresse att vara med i turnering som skulle gå av stapeln i Frankrike. Vann gjorde Sovjet och värdlandet Frankrike kom på fjärde plats. Fyra år senare, 1964, visade betydligt fler länder intresse. Nu ville 29 länder vara med. Som värd stod Spanien. I finalen på Santiago Bernabéu Stadium i Madrid kämpade Spanien mot de tidigare segrarna Sovjet och lyckades besegra dem med 2 mål mot 1.

1968 var det dags att spela EM i Italien. Den här gången hade antalet intresserade länder ökats ytterligare, nu ville 31 länder vara med. Semifinalen mellan Sovjet och Italien blev mållös, vilket inte hänt i någon stor turnering tidigare. Enligt reglerna stod det att resultatet skulle avgöras med att singla slant. Slanten singlades, Italien gick vidare till final och Sovjet fick åka hem. Efter detta ändrades reglerna, vid lika resultat skulle matchen spelas om. I finalen mot Jugoslavien blev det återigen ett lika resultat, den här gången 1-1. Två dagar senare spelades matchen om och Italien vann med 2 mål mot 1.

Sovjet fortsatte att komma långt i EM och spelade fyra år senare, i EM 1972, mot Västtyskland i finalen. Då förlorade de dock med tre mål mot ett. Turneringen gick i Belgien. EM i fotboll 1976 gick i Jugoslavien och den stora nyheten den här turneringen var att man infört straffturnering vid ett lika resultat. I finalen besegrade Tjeckoslovakien Västtyskland i just straffturnering.

Fotbolls EM 1980 var första europamästerskapet med gruppspel och mästerskapet spelades i Italien. För tredje turneringen i rad tog sig Västtyskland till final och slog där Belgien med 2 mål mot ett. 1984 spelades mästerskapet återigen i Frankrike men den här gången gick det bättre för värdlandet som vann mot Spanien i finalen med 2 mål mot 0. 1988 spelades mästerskapet i Västtyskland. För första gången vann Nederländerna. De slog Sovjet i finalen med 2 mål mot 0. Det är dock osäkert vad Holländarna värderar högst, själva guldet eller att de slog ut det hatade Tyskland i semifinalen med 2-1.

1992 gick turneringen i Sverige och vann gjorde konstigt nog ett land som inte ens hade kvalificerat sig till mästerskapet, nämligen Danmark. Jugoslavien fick inte delta i turneringen för UEFA på grund av inbördeskriget i landet. Istället fick Danmark överta deras plats och gick sedan och vann oväntat hela turneringen genom att slå Tyskland i finalen med två mål mot noll. 1996 gick EM i England och återigen var tyskarna i final. Den här gången mötte de Tjeckien och vann med 2-1 på Golden Goal i förlängningen.

2000 gick EM i fotboll i två länder, Nederländerna och Belgien. Frankrikes världsmästarlag från två år tidigare slog Italien på övertid i finalen med 2-1 och tog därmed hem titeln. 2004 gick EM i fotboll i Portugal och hade man innan turneringen prickat in vilket lag som skulle vinna hade man kunnat tjäna stora pengar. Oddsen för att Grekland skulle vinna var höga 150 mot 1. I finalen slog de Portugal med ett mål mot noll och tog därmed landets första mästerskapsmedalj i fotboll någonsin. 2008 hölls EM återigen i två länder, Österrike och Schweiz. Vann gjorde Spanien som slog Tyskland i finalen med 1-0.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *