Mästerskapslåtar

Den första mästerskapslåten för fotboll skrevs av Tompa Jahn och var en svängig sammansättning av olika melodier. Bland annat Old McDonald Had a Farm och Jingle Bells.
Denna sida handlar dock om mästerskapslåtar vi minns och den första fotbollslåten som uppfyller det kravet är nog Nacka Skoglunds ”Vi hänger med” från 1958. Texten driver med att det uträknade svenska landslaget slår alla förväntningar och faktiskt hänger kvar i mästerskapet. Låten skrevs av Stikkan Andersson och det är fotbollsspelaren Lennart ”Nacka” Skoglund som sjunger. Låten är egentligen inte en riktig mästerskapslåt då den först spelades in efter mästerskapet.

Svenskar är inte kända för sitt övermod och väldiga självförtroende och namnet på fotbollslåten till VM 1978 beskriver väl den saken bäst. ”Vi gör så gott vi kan” sjöngs av VM truppen och Schytts. I öppningsmatchen lyckades de visserligen spela 1-1 mot Brasilien men sen åkte laget ut efter förlust mot både Österrike och Spanien.
Fotbollslåtarna som genre fick sig ett uppsving 1990 när After Shave gjorde årets låt. Låten tog sig upp på en andraplats på svensktoppen. ”Ciao Ciao Italia” sjöng vi alltså inför Fotbolls VM i Italien 1990 och kanske var namnet på låten ett tecken på vad som skulle komma. Ciao betyder inte bara hej utan även hej då och Sverige fick snabbt lämna landet efter ett misslyckat gruppspel. Vi marscherade ut ur VM genom att förlora med 1-2, 1-2 och 1-2.
Fyra år senare, till VM i fotboll i USA 1994, hade det tagits fram en låt som inte bara uppmanade laget att hälsa på och säga hej i värdlandet utan istället faktiskt göra något. Med texten Vi gräver guld i USA skulle det svenska fotbollslandslaget hejjas fram till internationella framgångar. Att det berodde på låtskrivarna Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Thomas Erikssons (Orup) låtskrivartalanger är kanske för mycket att säga men det gick i alla fall riktigt bra för landslaget. Tack vare en sommar med rekordvarmt väder, vackra mål av ett fantastiskt landslag och en bronsmedalj i världens största idrottsevenemang var succén för låten säkrad. Den låg på svenska singellistan i 40 veckor och på svensktoppen i nio.

Inte sedan VM 68 på hemmaplan har svenska landslaget i fotboll varit så framgångsrik i en internationell turnering. Sommaren 94 anses därför av många som var med som en magisk sommar. Börjar du nynna ”När vi gräver guld i USA” för någon fotbollsintresserad svensk som hade åldern inne 94 så är chansen stor att det kommer tårar. Låten har sedan dess en given plats i alla minnesprogram på TV och After Ski-fester.

Innan 1994 betraktades mästerskapslåtar lite som en töntig gimmick och det förknippades med fotbollsspelare som sjöng falskt i en studio. Efter framgångarna med ”Vi gräver guld i USA” var det dock många som ville göra låtar.

Till europamästerskapet i fotboll 2000 gjordes det väldigt många olika låtar. Markoolio gjorde ”Mera mål” och Staffan Hellstrand gjorde ”Explodera”. Den svenska artisten E-type slog dock de båda och gjorde hela mästerskapets officiella låt ”Campione 2000”.
Inför VM i fotboll 2002 gjordes det också flera låtar. Magnus Uggla skrev ”Vi ska till VM”, som även blev utsedd till sveriges officiella låt, och Tyskarna från Lund gjorde låten Global Fussball OK.

Till fotbolls EM 2004 skrev Markoolio ytterligare en låt, In med bollen, och hade, till skillnad från landslaget, framgångar. Låten låg ett tag först på svenska singellistan och var även under tre veckor med på både trackslistan och svensktoppen.
Till EM i fotboll 2008 gjorde Markoolio ytterligare en låt, denna gång med titeln ”Sverige, det bästa på vår jord”. Också Linda Bengtzing och Mojje gjorde var sin låt (”Det första guldet” respektive ”Svenska vrål”).

Även om Markoolio bevisat att det går att få hyggliga framgångar med mästerskapslåtar även utan hjälp av att det går bra av landslaget har ingen lyckats komma upp i den popularitet VM-låten från 94 hade. Det borde därför anses bevisat att musiken för alltid kommer vara starkt förknippad med mästerskapet. Faller landslaget faller låten.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *