Kvalgrupper

Den sjunde februari 2010 lottade UEFA kvalgrupperna för fotbolls EM 2012. Som vanligt innehöll lottningen en form av seedning. Man vill på förhand se till att de bästa lagen inte hamnar i samma grupp så att de bästa lagen i slutänden kommer till turneringen. UEFA utsåg sex olika seedningsgrupper och Sverige ligger i seedningsgrupp två vilket innebär att vi får möta ett lag som är rankad i grupp ett. I lottningen blev det laget Holland, som kom tvåa i senaste VM i fotboll.

Sveriges Kvalgrupp, grupp E:

Aktuell ställning – Sveriges grupp

51 länder tävlar om 14 platser. De är utspridda på 9 kvalgruppen. Ettan i varje kvalgrupp går direkt till turneringen 2012. Den tvåa med bäst målskillnad direktkvalificerar sig också. När man räknar ut målskillnaden för tvåan räknar man bort resultatet mot laget som kom på plats 6 i gruppen. Detta då vissa grupper endast innehåller 5 lag. De återstående 8 tvåorna tävlar mot varandra i en utslagsturnering där de fyra bästa går vidare till turneringen 2012.

För att Sverige ska gå till EM i fotboll 2012 krävs alltså något av följande:

 1. Vi vinner vår grupp, vilket kan bli svårt eftersom det innebär att vi måste vinna över Holland. I senaste mötet mot Holland förlorade vi med 4-1.
 2. Vi kommer tvåa och har en riktigt bra målskillnad. Detta kan vara möjligt då vi har länder som Moldavien, Finland och San Marino i gruppen. Det gäller dock att vara bättre än 8 andra tvåor vilket kan bli svårt.
 3. Vi kommer tvåa och är framgångsrika i kvalspelet som följer. Där gäller det alltså att vi är bättre än fyra andra tvåor.

Att vi vinner kvalgruppen och blir laget med bäst målskillnad är lite väl mycket att hoppas på. Vi har dock god chans att komma tvåa då vi redan besegrat Ungern hemma med 2-0. Ungern, som tillhörde seedningsgrupp 4, är en stor konkurrent om andraplatsen. Finland, som tillhörde urna 3, ska inte heller underskattas. Vi har mött Finland 82 gånger tidigare och faktiskt förlorat nio och spelat lika elva. Det går alltså inte att bara ställa in skorna. De mest spännande, och avgörande, kvalmatcherna för Sverige är alltså inledningsvis mot Ungern och Finland.

Om vi kommer tvåa i gruppen, vilka får vi med störst sannolikhet möta då?
Holland lär vinna vår kvalgrupp och på samma sätt lär förmodligen de bäst seedade lagen vinna sina respektive grupper. De tvåor som kommer att slåss om de resterande 4 kvalplatserna är med allra största sannolikhet de länder som tillhörde seedningsgrupp 2.

De andra länderna är:

 • Grekland
 • Tjeckien
 • Schweiz
 • Serbien
 • Turkiet
 • Danmark
 • Slovakien
 • Rumänen

Helt enkelt alla de bra fotbollsländer som brukar komma med i de stora mästerskapen. Vi vinner ungefär lika ofta mot Danmark som vi förlorar. Detsamma gäller Turkiet och de övriga länderna. I den här gruppen finns det inga stryklag som man slår enkelt. Sverige var dessutom det sista laget som kvalificerade sig till den här gruppen. Enligt UEFAs statistik borde alltså alla de andra slå oss. Vi får hoppas att de har fel.
Den sista matchen i första kvalomgången spelas den 11 oktober 2011. Andra kvalomgången, den mellan tvåorna, börjar de 11 september och slutar den 15 september 2011. Om EM i fotboll 2012 blir en svensk folkfest vet vi alltså förmodligen först då.

Det här inlägget postades i EM 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *