Städerna

EM i fotboll 2012 hålls i två länder, Polen och Ukraina. Matcherna spelas i åtta olika städer, varav fyra i Polen och fyra i Ukraina. De Polska städerna är:

Poznań
Poznań ligger i västra Polen och har ca 600 000 invånare. Det är Polens femte största stad och huvudstaden i regionen Wielkopolska. Poznań har en gång i tiden varit Polens huvudstad. Deras fotbollslag, KKS Lech Poznań, är väldigt duktiga och vann den Polska ligan 2010. Staden håller på att bygga nya väger och renovera gamla för att klara av anstormningen av turister till Euro 2012. Matcherna kommer att spelas på Poznaństadion.

Warszawa
Warszawa är Polens huvudstad och hem åt 1,7 miljoner människor i staden och 2,7 miljoner i regionen. Staden har två lag som spelar i Polens högsta liga, Polonia Warszawa och Legia Warszawa. Legia har betydligt fler anhängare och är mer framgångsrik. De har vunnit ligan 8 gånger och polska cuppen 13. Polonia har bara vunnit ligan en gång och cuppen två gånger. Öppningsmatchen i EM kommer att spelas på den nybyggda nationalarenan i Warszawa.

Wrocław
Wrocław ligger i västra Polen och är hem åt ca 700 000 invånare. Staden ligger vid floderna Oder och Ohle och är huvudstaden i regionen Dolny Śląsk. Deras fotbollslag, Śląsk Wrocław, spelar i högsta ligan och har vunnit cuppen tre gånger. Matcherna i EM kommer att spelas på den nybyggda arenan i staden.

Gdańsk
Gdańsk ligger i vid östersjön i norra Polen och är hem åt ca 400 000 människor. Staden är en gammal hansastad där handeln har varit och fortfarande är väldigt viktig. Stadens fotbollslag, Lechia Gdańsk, spelar i högsta ligan. EM i fotboll kommer att spelas på den nybyggda PGE Arena som ska stå klart till mästerskapet.

De fyra städerna i Ukraina är:

Kiev
Kiev grundades på 400-talet och är Ukrainas största stad samt huvudstad. Det bor 2,8 miljoner människor i staden som har så mycket som tre fotbollslag. Alla tre spelar i den högsta divisionen i Ukraina. Lagen heter Kyiv Dynamo, Kyiv Arsenal och FC Obolon Kyiv. Under OS i Sovjet 1980 gick delar av tävlingarna i Kiev. Bland annat spelades delar av fotbollsturneringen på arenan som byggts enbart för evenemanget. Den olympiska arenan håller nu på och rustas upp inför EM 2012. Det är här finalen kommer att spelas.

Donetsk
Donetsk, i östra Ukraina, är en industristad som grundades 1869 av en Walesare. Walesaren, John Hughes, byggde en stålfabrik och flera kolgruvor i området och sedan dess har staden varit känd för sin tunga industri. Det bor ca 1,5 miljoner invånare i regionen och staden är hem åt två lag i högsta fotbollsligan, Shakhtar Donetsk och Metalurh Donetsk. Stadens arena, Donbassarenan, tar 50 000 besökare.

Lviv
Lviv ligger i västra Ukraina och har ca 1 miljon invånare. Staden betraktas av många som Ukrainas viktigaste kulturstad med universitet, filharmoni, teater, opera och balett. Det var också här man för första gången spelade fotboll i landet. Idag har de ett lag som spelar i högsta ligan, FC Karpaty Lviv. Deras hemmaarena, Ukraina Stadium, kommer att användas under EM i fotboll 2012.

Charkiv
Charkiv ligger i Ukrainas nordöstra del och är hem åt ca 1,4 miljoner invånare. Staden grundades 1650 och var under en period på 1700-talet Ukrainas huvudstad. Staden har flera fotbollslag och arenan, Oblast Sports Complext eller Metalistarenan, som den också kallas kommer att användas under EM i fotboll 2012.

Det här inlägget postades i EM 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *