Så fungerar Odds

På den här sidan går vi igenom hur odds fungerar under EM i fotboll 2012.
Att satsa pengar på en match kallas även för att spela på en match. Den du då spelar mot är spelföretaget, dvs bettingbolaget, där du satsat pengarna. Innan matchen försöker spelföretaget lista ut hur stor sannolikhet de olika resultaten har. De har en samling fotbollsexperter som har koll på alla tidigare resultat, spelarnas form och eventuella skador. De gör sedan en uppskattning hur troligt de tror att de olika resultaten är. När de gjort det sätter de odds utifrån det. Oddset är vad du vinner om det blir det resultatet.

Du kan satsa på många olika saker, som vilket lag som gör nästa mål, vinner hela turneringen eller vem som vinner nästa match. Alla olika typer av betting följer dock samma formler med sannolikhet och odds.

Exempel
Om det är en match mellan San Marino och Sverige kommer bettingbolagen förmodligen anse att det är störst sannolikhet att Sverige vinner. Deras experter kommer förmodligen att komma fram till att det är 85% chans att Sverige vinner, 10% chans att det blir lika och 5% chans att San Marino vinner. Oddsen skulle då vara något i stil med: 1,05 gånger pengarna om Sverige vinner. 2 gånger pengarna om det blir lika och 5 gånger pengarna om San Marino vinner. Ju högre chans att något lag vinner desto lägre odds. Om du satsar på favoriten vinner du mindre pengar.

Ett annat exempel är Grekland i EM 2004. Innan turneringen var det ingen som trodde att de skulle ha en chans att vinna. Sannolikheten ansågs som väldigt låg och därmed var oddsen höga. Det fanns bettingbolag som hade oddsen 150 mot 1. Det innebär att för varje krona du satsade på att Grekland skulle vinna EM vann du 150. I efterhand kan man tycka att oddsen måste ha varit felaktiga eftersom Grekland vann men det stämmer inte. Grekland hade aldrig tidigare vunnit en fotbollsmatch i ett stort mästerskap och hade inte ett starkt lag på pappret. Ingen trodde att de skulle vinna och bettingbolagen tjänade stora pengar på alla som inte satsade på Grekland. Alla de spelarna förlorade ju sina pengar.

Att satsa på matcher är lite som att spela mot bettingbolagen. Du kanske har bättre koll på matchen än vad de har. Eller så har du andra skäl att satsa som du gör. Att satsa pengar på en match gör det betydligt mer spännande att titta. Förutom att ditt favoritlag vinner kommer du dessutom ha råd att bjuda grabbarna på kvällens firande.

Det här inlägget postades i Spela. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *