Spela på EM – 2016

Topplista – Bonus

  1. Unibet
  2. Betsafe
  3. Betsson
  4. Expekt

Kunskap är makt och ett bra tips kan vara att titta på vilka seedningsgrupper som lagen tillhörde från början.

Seedning kvalgrupperna
Innan de nio kvalgrupperna lottades fram delade FIFA in lagen i sex olika seedningsgrupper. De bästa lagen i grupp 1, de näst bästa i grupp 2 osv. Varje kvalgrupp består av ett lag från varje seedningsgrupp. I varje kvalgrupp finns det alltså ett jättebra lag, ett ganska bra lag, ett ok lag, ett dåligt lag osv. Ett lag från den bättre seedningsgruppen bör slå ett lag ur det sämre.

Seedning slutspelet – EM 2016
Inför lottning till slutspelet delas de länder som kvalificerats sig in i 4 nya seedningsgrupper.

Inför lottningen till slutspelet 2016 såg gruppindelning ut såhär:

Seedning slutspelet
Seedningsgrupp 1 Seedningsgrupp 2 Seedningsgrupp 3 Seedningsgrupp 4
Frankrike Italien Ungern Irland
Spanien Ryssland Tjeckien Turkiet
Tyskland Österrike Sverige Island
England Schweiz Polen Wales
Portugal Kroatien Rumänien Albanien
Belgien Ukraina Slovakien Nordirland

Bakgrund till seedningen
Bakom seedningen ligger en uträkning som kallas UEFA-koefficienten. UEFA har tittat på statistik från en stor andel spelade matcher och sedan räknat ut en poäng för varje land. Högst poäng är det bästa laget just nu. Det räcker alltså inte bara att titta på vilken seedning lagen har utan även vad som ligger bakom.

I till exempel gränsen mellan grupp två och tre är det väldigt jämt. Rumänien, i grupp 2, har 28 145 poäng medan Israel i grupp 3 har 28 052. Länderna är alltså väldigt jämnbra statistisk sett, även om de är i två helt olika seedningsgrupper.

UEFAs poängsättning
UEFAs poäng visar hur pass bra länderna har spelat i landskamper. För att göra bra satsningar räcker dock inte bara det eftersom du satsar på enskilda matcher och inte hur pass bra ett land spelar i genomsnitt. Dessutom är det ju alltid två lag i en match. Du vill alltså veta hur pass bra de spelar mot varandra. Olika länders spelstilar gör att ett bra land kan ha svårt att vinna mot ett annat land som på pappret ska vara betydligt sämre. Ett exempel på det kan vara England som trots höga UEFA-siffror alltid har haft svårt att vinna mot Sverige. Ett hett tips är alltså att googla på olika länders inbördes resultat.

Hur pass bra ett lag är hör ju också ihop med vilka spelare som är med i matchen. Håll koll i dagstidningarna och läs på om eventuella skador. Ibland räcker det med att en eller två spelare är borta för att ett lands chanser ska försämras drastiskt.

Sammanfattning
Sammanfattat kan man säga att ju mer du kan om lagen och matcherna desto större chans har du att vinna. Bettingbolagen har experter som försöker sätta oddsen men de har en nackdel i att de måste ta hänsyn till en mängd olika parametrar som inte du behöver tänka på. Det kan vara till exempel vad konkurrenterna sätter för odds och hur pass många som kommer att spela på ett visst resultat. Dessutom måste de sätta enormt många odds varje dag och det är vanligt att man gör felbedömningar. Om du upptäcker att ett spelbolag gjort en felbedömning på ett odds, du kanske vet något som de inte vet, har du alltså chansen att tjäna en hacka.

Lycka till!

Det här inlägget postades i Spela. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spela på EM – 2016

  1. Marcus skriver:

    Hoppas på sverige! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *