VM i fotboll 2014

VM i fotboll 2014 kommer att gå av stapeln i Brasilien. Det kommer att vara det tjugonde världsmästerskapet i fotboll och kommer att spelas under juni och juli. Brasilien anordnade även VM 1950 så detta blir andra gången landet står värd. Det är också första gången sen 1978 som VM anordnas i Sydamerika.

2003 bestämde FIFA att de skulle rotera vilken fotbollsfederation som skulle få anordna VM. Eftersom VM 2010 gick i Sydafrika, medlem i Afrikas Fotbollsfederation, visste man att ett sydamerikanskt land skulle få vara värd för mästerskapet 2014. Då Argentina och Colombia hoppat av valprocessen fanns det bara en kandidatur kvar och det var Brasilien. Som enda kandidat var det inte så otippad att de blev valda.

Matcherna kommer att gå i 12 olika städer. FIFAs regler säger att det endast får vara 10 städer men på grund av det stora fotbollsintresset i Brasilien fick de dispens och tillåtelse att ha matcher i ytterligare två städer. Brasilien satsar mycket på att bygga upp infrastruktur och rusta upp landets arenor. Det har beräknats att landet kommer att satsa över en miljard dollar enbart på att rusta upp de 12 arenorna. I september 2009 godkände Brasiliens riksbank ett lån på över 2,3 miljarder dollar. Pengar som sägs ska täcka 75% av kostnaderna för städerna som ska anordna evenemanget. Upprustningen är dock inte endast till för ett evenemang. De olympiska sommarspelen 2016 kommer att gå i Rio. Landet kommer alltså stå värd för världens två största sportevenemang inom loppet av två år.

För att ytterligare hjälpa städerna ekonomiskt har den Brasilianska regeringen beslutat att införa skattelättnader för sådant som har med upprustningen att göra. Arbetet på arenorna ska vara befriade från arbetsgivaravgifter. De regioner som anordnar mästerskapet ska även slippa statlig moms på de varor och tjänster som har något med evenemanget att göra.

Finalmatchen kommer att spelas i Maracanã Stadium i Rio de Janeiro. Det är en av världens största arenor som idag har en kapacitet på 82 238 åskådare. Den har dock rymt fler tidigare. När finalmatchen i VM 1950 gick på samma plats var det 199 854 betalande åskådare på plats. För att öka säkerheten, komforten och göra den bättre för rörelsehindrade har man dock varit tvungen att minska antalet som får plats. I förberedelserna inför VM 2014 kommer man bland annat bygga en stor parkeringsplats intill arenan.

VM i Brasilien 2014 ser ut att bli det dyraste, största och mest magnifika världsmästerskapet i fotboll hittills. Något annat skulle man väl inte kunna förvänta sig då det anordnas av förmodligen världens mest fotbollsälskande folk.

Det här inlägget postades i VM 2014. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *